Рецепти
Перлова каша з молодим часником
14.01.2015 16:06Інгредієнти для приготування: Перлова каша з молодим часником
- перлова крупа : 1 склянка
- маргарин: 2 ст. ложки
- цибуля червона: 1 шт.
- курячий бульйон: 1 склянка
- вода: 2,5 склянки
- сіль: 0,5 ч. ложки
- чорний мелений перець, зелень молодого часнику та насіння льону: за смаком
Як приготувати Перлова каша з молодим часником
Готуємо так:
1. Цибулю почистити і дрібно нарізати. Зелень часнику помити, обсушити і теж дрібно нарізати.
2. У трилітровій каструлі на середньому вогні підсмажити перловку протягом 4 хвилин, постійно помішуючи. Пересипати в миску.
3. У тій самій каструлі розігріти маргарин на середньому вогні. Додати нарізані цибулю та зелень часнику і підсмажувати кілька хвилин.
4. Всипати перловку, влити бульйон, воду додати сіль, перець і насіння льону. Довести до кипіння. Знизити вогонь до мінімального, накрити і тушкувати півгодини до готовності. Подавати кашу гарячою як гарнір до м’ясних страв та страв з птиці.
М’ясний хлібець із зеленим горошком
14.01.2015 16:04Інгредієнти для приготування: М’ясний хлібець із зеленим горошком
- м'ясний фарш - 500 г,
- яйця - 2 шт.,
- часник - 2 зубці,
- сушений базилік - 0,5 ч. ложки,
- сушений чебрець - 0,5 ч. ложки,
- сушений орегано - 0,5 ч. ложки,
- зелений горошок (заморожений) - 200 г,
- сіль і мелений перець - за смаком.
Як приготувати М’ясний хлібець із зеленим горошком
-
У фарш додайте яйця, часник, спеції, сіль, перець, вимісіть.
-
Додайте горошок, перемішайте.
-
У прямокутну форму викладіть фарш і запікайте при температурі 220 °C 30-40 хвилин.
Готовність страви легко перевірити, проткнувши хлібець ножем – якщо сік виділяється прозорий, значить страва готова, якщо рожевий – ще не пропеклася.
Булочки на мінеральній воді
14.01.2015 16:03Інгредієнти для приготування: Булочки на мінеральній воді
- борошно: 300 г
- газована мінеральна вода: 200 г
- вершкове масло: 50 г
- цукор: 30 г
- жовток: 1 шт.
- сіль: 1 ч. ложка
- сухі дріжджі : 5 г
- кунжут та мак для посипання
- вершкове масло для змащування форми
Як приготувати Булочки на мінеральній воді
Готуємо так:
1. Воду підігріти протягом 20-30 секунд (до температури 40-45 С). Розчинити у ній дріжджі, цукор та сіль. Насипати половину борошна і ретельно перемішати. Додати м’яке масло і добре розтерти його з тістом. Тоді додати решту муки і ретельно вимісити тісто. Накрити його рушничком і покласти в тепле місце на годину.
2. Змастити форму для випічки булочок вершковим маслом. Тісто перемісити, сформувати з нього 8 кульок і викласти в форму. Накрити й покласти в тепле місце ще на 30-40 хвилин.
3. Змастити булочки збитим жовтком, посипати половину маком, а половину кунжутом і випікати у духовці, розігрітій до 200 С 30-35 хвилин.
* Якщо немає спеціальної форми для булочок, можна використати звичайну тортівницю, поставивши в центрі склянку.
Парова яловичина з морквою і пастернаком
14.01.2015 16:02Інгредієнти для приготування: Парова яловичина з морквою і пастернаком
- яловичина (цілий шматок): 700 г.
- морква: 1 шт.
- пастернак: 1 шт.
- сіль: 1 ст. ложка
- вода: 200 мл
- хмелі-сунелі: 1 ч. ложка
- коріандр мелений: 1 ч. ложка
- чорний мелений перець: ½ ч. ложки
Як приготувати Парова яловичина з морквою і пастернаком
Готуємо так:
1. Яловичину на ніч замочити в соляному розчині (1 ст. ложка солі на 200 мл води). Вранці розчин злити, м’ясо обсушити і довгим тонким ножом зробити у ньому поздовжні проколи.
2. Моркву та пастернак помити, почистити і нарізати на довгі тонкі брусочки. Вставити їх у проколи в м’ясі.
3. Натерти яловичину з усіх боків чорним меленим перцем, коріандром та хмелі-сунелі.
4. Викласти м’ясо на решітку пароварки і готувати під кришкою годину. Потім перевернути яловичину на другий бік, і готувати ще годину. Витримати м’ясо під кришкою пароварки, поки воно не стане теплим. Тоді помістити його під пресс до повного остигання. Опісля загорнути яловичину в фольгу і покласти ще на ніч в холодильник. Перед подачею до столу порізати м’ясо на шматки.
Цибульники з картоплею
14.01.2015 16:01Інгредієнти для приготування: Цибульники з картоплею
- цибуля: 4 шт.
- картопля: 3 шт.
- яйця: 3 шт.
- манна крупа: 2 ст. ложки
- чорний мелений перець та сіль: за смаком
Як приготувати Цибульники з картоплею
Готуємо так:
1. Цибулю нарізати кубиками, обшпарити окропом, відцідити і просушити. Цілі яйця збити. Картоплю натерти на дрібній терці, додати манну крупу, цибулю, яйця, посолити і поперчити за смаком.
3. Смажити цибульники на олії з двох сторін до золотистого кольору. Подавати гарячими зі сметаною, майонезом або будь-яким соусом за смаком.
Котлети з кабачків і капусти
14.01.2015 16:00Інгредієнти для приготування: Котлети з кабачків і капусти
- капуста (білокачанна) - 1 шт.,
- кабачок - 1 шт.,
- сіль і чорний мелений перець - за смаком,
- цибуля - 4 шт.,
- олія - для смаження,
- борошно - 3 ст. ложки,
- манна крупа - 3 ст. ложки,
- яйця - 3 шт.
Як приготувати Котлети з кабачків і капусти
-
Капусту тонко наріжте, проваріть в невеликій кількості води до напівготовності і просушіть в друшляку.
-
Очищений кабачок натріть на крупній тертці, посоліть і залиште на 15 хвилин. Потім відіжміть сік.
-
Подрібнену цибулю обсмажте на олії, змішайте з капустою і кабачком. Додайте борошно, манку, яйця, посоліть і поперчіть, перемішайте.
-
Смажте котлети на олії з двох боків до готовності. Готову страву прикрасьте зеленню петрушки.
Галушки в томатному соусі
14.01.2015 15:59Інгредієнти для приготування: Галушки в томатному соусі
- картопля: 4-5 шт.
- морква: 1 шт.
- цибуля: 1 шт.
- борошно: 2/3 склянки
- помідор: 3 шт.
- розмарин, лавровий лист, рослинна олія та сіль: за смаком
Як приготувати Галушки в томатному соусі
Готуємо так:
1. Моркву та цибулю помити та почистити, нашаткувати тонкими смужками та обсмажити на рослинній олії до золотистого кольору. Під час смаження додати сіль та розмарин.
2. Помідори подрібнити у блендері, додати до моркви та цибулі. Додати декілька листочків лаврового листа, довести до кипіння. Посолити за смаком. Соус готовий!
3. Для приготування галушок картоплю відварити у мундирах, можна навіть злегка розварити. Готову картоплю почистити від шкірки і розім’яти до однорідної консистенції. Посолити, додати борошно аби тісто стало пластичним. Дати тісту злегка охолонути. З усе ще теплого тіста скатати ковбаски і розрізати ножем на невеличкі шматочки. Обсипати їх мукою, щоб не прилипали до рук.
4. Паралельно поставити кипіти воду. Як тільки вона закипить, викласти в каструлю вже підготовлені галушки, одразу перемішати.
5. Хвилини через дві галушки спливуть – а це означає, що вони готові. Варити їх потрібно у великій кількості води. Галушки зручно готувати порційно, взявши на допомогу помічника – поки один нарізає ковбаски – інший варить.
6. Коли всі галушки будуть готові, викласти їх в миску, полити соусом, перемішати і добре розігріти.
* Для приготування галушок важливо варити картоплю саме в мундирах аби вона не втратила крохмаль, необхідний для цієї страви. Якщо у вас є відварена картопля без шкірки, в тісто можете додати ложку картопляного крохмалю, інакше воно не буде придатним для готування. Води чи іншої рідини додавати не потрібно.
Буряк з горіхами та чорносливом
14.01.2015 15:57Інгредієнти для приготування: Буряк з горіхами та чорносливом
- буряк варений: 1 шт.
- чорнослив: 50 г.
- волоські горіхи: 50 г.
- часник: 1 зубчик
- сіль, перець: за смаком
- оцет бальзамічний: 1 ч. ложка
- апельсиновий сік: 3 ст. ложки
Як приготувати Буряк з горіхами та чорносливом
Готуємо так:
Буряк зварити, почистити, натерти на тертці. Горіхи обсмажити на сухій сковорідці. Чорнослив нарізати соломкою, часник пропустити через прес. Усе поєднати, перемішати, посолити, поперчити. Заправити оцтом та апельсиновим соком.
Гарбузовий хліб з гарбузовим насінням
14.01.2015 15:56Інгредієнти для приготування: Гарбузовий хліб з гарбузовим насінням
- борошно - 400-450 г,
- сіль - 1,5 ч. ложки,
- тепла вода - 0,5 склянки,
- мед - 1 ч. ложка,
- дріжджі (сухі) - 1,5 ч. ложки,
- оливкова олія - 2 ст. ложки,
- гарбузове пюре - 3/4 склянки,
- гарбузове та кунжутне насіння - за смаком,
- олія - для змащування форми,
- 1 жовток для змащення хліба.
Як приготувати Гарбузовий хліб з гарбузовим насінням
-
Просійте в миску борошно з сіллю.
-
У теплій воді розведіть мед, додайте дріжджі, дайте постояти кілька хвилин.
-
З’єднайте борошно з дріжджовою сумішшю, додайте оливкову олію. Замісіть некруте тісто.
-
Додайте гарбузове пюре, замісіть тісто.
-
Додайте підсмажене насіння і замісіть м’яке, не туге тісто.
-
Миску з тістом накрийте кришкою і рушником і поставте в тепле місце на 1 годину. Тісто має збільшиться в 2,5 рази.
-
Розділіть тісто на три частини, сформуйте кульки та складіть у змащену олією форму, щільно притиснувши їх між собою. Залиште на 40-50 хвилин.
-
Змастіть хліб жовтком і посипте насінням.
-
Випікайте в розігрітій до 200 °C духовці 40 хвилин.
Варенуха
14.01.2015 15:55Інгредієнти для приготування: Варенуха напій із сухофруктів
- сухофрукти: 600 г.
- вода: 3 л
- цукор: 400 г.
- мед: 500 г.
- лавровий лист: 3 шт.
- кориця: 5 г
- гвоздика: 5 г
- кардамон, мускатний горіх: 5 г.
Як приготувати Варенуха напій із сухофруктів
Готуємо так:
1. Сухофрукти (яблука, груші, сливи, абрикоси та інші за смаком) перебрати, помити, залити теплою кип’яченою водою і настоювати 6 годин. Додати цукор і варити до готовності сухофруктів.
2. Узвар процідити, додати мед, прянощі, довести до кипіння і витримати на маленькому вогні 10-15 хвилин. Залишити настоюватися 4 години, ще раз процідити і подавати до столу.
Варенуха – це традиційний український напій із сухофруктів, який готується дуже просто. Варенуха смачна і корисна, сподобається дітям і дорослим.